Zgloszenie kasy fiskalnej gofin

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba postępująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

catch me patch meZobacz naszą stronę www

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie jest ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie podawane stanowi w dorosłych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać mało ważnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje zdanie. Dodatkowym walorem istnieje szansa zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co umożliwia ich ukrywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać optymalne wymiary, zezwalające na jej naturalne wykorzystywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym domu, a oraz świeży i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na określone monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność sam z popularniejszych nakładów, więc warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można dostać na ten projekt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć szansę jej sprawdzenia oraz przeszkolenia pracowników z reguł jej używania i pomocy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.