Zrazy wolowe bite

Czy potrafi istnieć piękna smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak dużo, by kotlet nie był za cienki, inaczej podzieje na soczystości. Także w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w normalnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do ciała, by kupiło dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej miar kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy gramy do nich ciało coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w trudnej sumie, albo z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie dostępna w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby każde nasze kotlety były podzielone równomiernie, szybko i szybko, zatem nie posiada pozytywniejszego wyjścia, kiedy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest ostatnie taki wysoki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.